Konserwanty w żywności - słodki aspartam

Konserwanty w żywności - słodki aspartamAspartam jeszcze od niedawna był substancją ogólnodostępną, nie budzącą kontrowersji i często stosowaną w kuchni. Wielu naukowców jednak alarmuje i zwraca uwagę na jego szkodliwe działanie oraz fakt, że aspartam w większych ilościach może oddziaływać rakotwórczo. Sztuczny cukier, nazywany w nomenklaturze chemicznej E951, był i wciąż jest szczególnie lubiany przez osoby dbające o linię, a także diabetyków (nie doprowadza do wzrostu insuliny). Ma słodki smak, jednak jego właściwości znacznie różnią się od cukru. Wiele produktów, nazywanych "light" posiada w swoim składzie aspartam. Syntentyczny cukier w organizmie rozkłada się między innymi na trujący metanol - są to jednak bardzo śladowe ilości. Jedno jest pewne - aspartam spożywany regularnie może powodować alergie, wysypkę, zawroty głowy, depresję, otyłość i wiele innych dolegliwości. Nawet ze względu na tego typu objawy - warto z niego zrezygnować na rzecz innych cukrów syntetycznych np. acesulfam, który nie posiada żadnych, udowodnionych działań ubocznych.